06-70/243-7852 | info@darkbluefashion.hu         
Telefonos rendelésfelvétel minden hétköznap 8-16 óráig: 06/70-243-7852

06-70/243-7852 | info@darkbluefashion.hu         
Telefonos rendelésfelvétel minden hétköznap 8-16 óráig: 06/70-243-7852

Blog

Mit vegyek fel? Öltözködj a testalkatod szerint!

2021.03.01 16:45
Mit vegyek fel? Öltözködj a testalkatod szerint!

Te tudod, melyik testalkat típusba tartozol? Ha még nem, olvasd el bejegyzésünket!

 

Kevesen mondhatják el magukról, hogy tökéletes alakkal rendelkeznek, de ezzel semmi probléma nincsen. Egy jól összeállított ruhatár csodákra képes és a stílus nem a derék-csípő arányunkon múlik! 

 

Helyes öltözködésünk kulcsa adottságaink ismerete. Ezek lehetnek nekünk tetsző vagy kevésbé kedvelt adottságok, olyanok, amiken változtathatunk és olyanok, amelyekkel – tetszik vagy sem – együtt kell élnünk. Ha tisztában vagyunk vele, mi áll jól, mit érdemes hangsúlyozni alakunkon, az nagyban megkönnyíti majd a ruha vásárlást.

 

Az alábbiakban összefoglaljuk, melyik alakhoz milyen ruha passzol. 

 

Testalkatok típusai

A női testalkatot öt fő típusba sorolhatjuk. Ezek az

  • alma - „O” - alak
  • körte - „A” alkat
  • fordított háromszög - „V” alkat
  • homokóra - „X” alkat
  • téglalap – „H” alkat

Testalkat típusok, ruha vásárlás

  

Az alma alkat esetén a felsőtest a leghangsúlyosabb, ha ebbe a típusba tartozol, akkor leginkább has és melltájékra hízol, a derekad széles. Fontos, hogy a hastájékról eltereld a figyelmet!

Amit kerülj el: szűk ruhák, túl rövid felsők, nagy minták és hosszanti csíkozás.

Válassz ezek közül: mell alatt vágott, lágy esésű ruhák és tunikák, melyek takarják a hasadat, de hangsúlyozzák a dekoltázst. A V-nyakú és átlapolt felsőket, ruhákat bátran hordhatod, akár egy alakformáló fehérneművel alatta. Az A-vonalú és bővülő ruhák is jól állnak. Érdemes a lábaidat is hangsúlyoznod egy szép szoknyával. 

  

A körte típus jellemzője a csípőnél keskenyebb váll, az alsótest és a csípő a leghangsúlyosabb az alakon. Ha körte alkatú vagy, leginkább csípő-fenék-combra hízol. A cél az arányok kiegyenlítése, a hangsúly elterelése a csípőről a felsőtest felé.

Amit kerülj el: mintás szoknyák és miniszoknya, rakott szoknya, pont csípőig érő és túl szűk felsők. 

Válassz ilyet: A-vonalú ruhák és szoknyák; válltöméses, hangsúlyos, akár zsabós felsők; világos színű felsőrész és sötét alsó; különleges dekoltázsú blúz; nyakba akasztható vagy pánt nélküli top, csónaknyakú felsők. A mintákat mindig felül viseld, de ott bátran! Magas sarkú cipővel is hosszíthatod a lábaidat optikailag. 

  

A fordított háromszög vagy V alkat pont ellentéte a körte típusnak, széles váll és keskeny csípő jellemzi. Gyakran dús keblű és vékony lábú, elsősorban felsőtestre hízik. Ennek a típusnak érdemes a csípőjét hangsúlyozni.

Amit kerülj el: körte típus ajánlott ruháit elsősorban: a feltűnő és mintás felsőrészek, válltömés és világos színek a felsőtesten, bő felsőrész és szűk alsó, pánt nélküli top.

Válaszd ezt: bő, harang vagy rakott szoknyák; mintás szoknyák és nadrágok; miniszoknya; csípőig érő tunikák és felsők; egyszerű, akár szűk felsőrész és látványos mintás, világosabb színű alsó. 

  

A homokóra vagy X alakot a hangsúlyos mell és csípő jellemzi keskeny derékkal. Ha a mell- és csípőbőséged közel ugyanakkora és szépen ívelt derekad van, akkor egyszerű a dolgod: ezt a természet adta egyensúlyt kell hangsúlyoznod. 

Kerülendő: minden, ami eltakarja a derekad formáját, a cél a homokóra forma hangsúlyozása, ezért ne hordj formátlan, bő felsőrészeket, ruhákat. 

Válassz ilyen ruhát: a homokóra alkat igazán szerencsés, szinte bármi jól áll neki, de különösen a derekat-mellet-csípőt hangsúlyozó ruhák, a klasszikus karcsúsított szabásvonal. 

  

A téglalap alak fő jellemzője, hogy nem különül el a derék élesen, a mell-, derék- és csípőbőség közel egyforma. Bár fiús alkatnak is hívják, a manökenek többsége ilyen alakkal rendelkezik. A fő cél az alak nőiesítése. 

Amit kerülj el: a túl testhezálló egyberuhák, a túl sportos, fiús ruházat.

Érdemes ilyet választani: A-vonalú ruhák és felsők; minták minden mennyiségben; hangsúlyos övek; csónaknyakú és válltöméses felsőrészek; fodros, húzott, átlapolt felsők; harangszoknya, csípőt hangsúlyozó szoknyák; mell alatt vágott ruhák, felsők.