06-70/243-7852 | info@darkbluefashion.hu         
Telefonos rendelésfelvétel minden hétköznap 8-16 óráig: 06/70-243-7852

06-70/243-7852 | info@darkbluefashion.hu         
Telefonos rendelésfelvétel minden hétköznap 8-16 óráig: 06/70-243-7852

Blog

Online ruha rendelés - A méret a lényeg!

2021.02.11 15:00
Online ruha rendelés - A méret a lényeg!

A női ruha webáruházak terjedésével egyre szélesebb választékból találhatjuk meg a hozzánk illő divatos darabot. Sokan mégis tartanak a helyes méretválasztásból adódó problémáktól. Ráadásul a méretek webáruháztól, márkától és a ruha anyagától függően is változhatnak.

Betűk, számok, centik?

Magyarországon a női ruhák vonatkozásában találkozhatunk az S, M, L jelöléssel (az XS, XXS illetve XL, XXL, stb jelzések az extra kicsi illetve extra nagy méretekre vonatkoznak) és a 32-től 50-es számig terjedő méretezéssel. Egyes webshopok amerikai illetve brit számozást is alkalmaznak. Nem könnyű kiigazodni!

Mégis mit tudunk tenni, hogy jól válasszunk?

 

Női ruha mérettáblázat

Elő a centivel!

Nincs más hátra, meg kell tudnunk a legfontosabb méreteinket:

  • mellbőség: a mell legszélesebb pontján mérve

(ez az adat már ad egy támpontot a helyes női mérethez: ha a mellbőséget elosztjuk kettővel és kivonunk hatot, a kapott érték általában megfelel ruhaméretünknek)

  • derékbőség: a köldök és az alsó borda közötti legvékonyabb pont, általában a köldök felett 2 centivel
  • csípőbőség: a csípő legszélesebb pontján mérve
  • comb: a legszélesebb ponton mérve
  • belső lábhossz: combtőtől a bokacsontig mérve

A mérőszalagot a megadott pontokon a testhez simulóan vezessük, de ne húzzuk nagyon szorosra!

Online ruha vásárlás, mellbőség mérése

A méreteink birtokában már magabiztosan vághatunk neki a vásárlásnak. Mivel rendszerint minden webáruház, de sokszor minden ruhadarab is más-más méretű, mindig a centis adatokat, ne a méretjelzést figyeljük! Hiúságból sem érdemes a kisebb méretet választanunk – kivéve persze, ha valaki a szoros, testhez simuló darabokat kedveli. A ránk passzoló darabra mindegy, hogy S vagy XL van írva! 

One size, egy méret??

A one size ruháktól sokan tartanak, pedig azok előnye épp az univerzális méret. Ha nincs az átlagtól erősen eltérő testi adottságunk (pl. testmagasság, mell-, vagy csípőbőség), akkor az egyméretes ruha jó eséllyel passzolni fog, ha egyébként S, M vagy L méretűek a ruháink. Előnyük, hogy a rendszerint rugalmas anyagúak és jó szabásúak, így valószínűleg némi hízás vagy fogyás esetén sem kell majd leselejteznünk.

Mégsem jó a méret, mit lehet tenni?

Előfordul, hogy minden elővigyázatosság ellenére mégsem lesz jó a kiválasztott ruhadarab. Ebben az esetben 14 napig jogunk van elállni a rendelésünktől, egyszerűen vissza kell küldeni a ruhát – nem hordott, címkés állapotban – a webáruháznak és visszatérítik a rendelés összegét. Ezzel a kockázattal számolva is számos előnye van az online ruha rendelésnek, hiszen otthonról, kényelmesen vásárolhatunk egy butiknál vagy akár plázánál jóval szélesebb választékból, ráadásul az utazással töltött időt és pénzt is megspórolhatjuk.